Lizz Wright On Her Stunning New Album, ‘Shadow’

Arts & Celebrities


Ara fa un quart de segle després de la seva carrera, la cantant de R&B/jazz Lizz Wright està recollint els beneficis d'aquesta longevitat. Amb el seu impressionant nou disc, el magnífic OmbraWright va començar a treballar amb el seu equip de somni, des del productor Chris Bruce fins a l'enginyer Ryan Freedland, així com col·laboracions amb Meshell Ndegeocello i Anjelique Kidjo.

El resultat és una obra magistral, plena de la visió artística, l'autenticitat i la bellesa musical de Wright. Wright es va asseure a Zoom amb Sage Bava i jo per parlar de la creació i l'escriptura del disc, convertir-se en empresari del segell, escriure una cançó sobre la seva vibrant àvia i molt més.

Sage Bava: És un àlbum tan preciós. M'encantaria començar escoltant una mica com es va reunir tot i com vas arribar Ombra.

Lizz Wright: Gràcies, Sage. Vaig començar en aquest disc a l'altra banda de la pandèmia amb Chris [Bruce]. Chris i jo hem treballat en molts projectes junts. Sempre ha estat la mà dreta d'un productor molt estimat. I en algun moment, em vaig començar a preguntar: “Què pots fer? Sempre ajudes a tots els altres a fer aquestes produccions realment meravelloses. Tu i jo hem estat tantes vegades a la mateixa habitació, per què no veiem què podem fer?” Llavors, la pandèmia va colpejar i realment vaig haver de començar a pensar en el tipus de cançons i idees darrere de les cançons que em sostenien enmig de molta incertesa. També vaig tractar amb la meva àvia que m'era molt estimada. Ella viu hores de distància. I vaig ser conscient durant el COVID quan no podia visitar-la, que estava passant per etapes de demència i només intentava esbrinar quines serien les nostres últimes trobades i quan hi podria ser. Ella només va aconseguir fer el sorprenent més bonic [laughter] impressions divertides també mentre anava de camí. Mai vaig imaginar que algú podria ser tan intencionat i deliberadament divertit i només amorós en transició. Es tracta de totes aquestes coses i d'intentar trobar el coratge per estimar. En algun moment vaig pensar que aquest disc es diria Valley of the Shadow, Eclipse. Perquè realment estic en eclipsi. Quan passen, sóc un d'aquells estranys de fora amb les viseres posades al mig del carrer. Però Ombra semblava una cosa que no era massa fosca, feia al·lusió a l'alineació i deixava la porta oberta per significar moltes coses. Va acabar sent el títol. Em vaig anar fent una mica menys ambiciós i menys preuada a mesura que ens anàvem bé. I vaig dir: “Crec Ombra és prou bo” [laughter].

Bava: M'encanta. És molt evocador i m'agrada molt Carl Jung. És posar tot això en perspectiva i vista. Admiro el teu so i el distintiu, autèntic i sense esforç que ets tu des del principi, fa tots aquests àlbums. Això sembla molt d'aquest llinatge, però té un nou alè. Com totes aquestes experiències van donar forma a aquest so?

Wright: He de donar molt de crèdit a Chris Bruce. Gran part de l'escriptura, els arranjaments i la producció es van construir només amb una guitarra. I és un gran guitarrista, un gran baixista, però també toca les tecles [laughter]. Chris també és capaç de barrejar coses. És realment increïble el que va aportar a aquest paper quan era ell sol. També vam tenir un procés de preproducció meravellós on em portava cançons. Com que estem a prop, vaig poder ser bastant obert amb ell sobre el que vull fer o el que estava obert a explorar. Em va conèixer com a escriptor com a algú a qui li agradava la música i volia que proves algunes cançons que mai havia pensat. Així que va portar moltes d'aquestes cançons a bord. Aleshores, de la manera com vam gravar, un dia vaig dir: “Escolta, Chris, si et dic la veritat i si apunto a les estrelles, que sona molt a tòpic, et diré que vull gravar amb Ryan Freeland. És el meu enginyer preferit. Té unes orelles enormes, és súper musical. Es manté fora del camí, però està molt present. Tinc moltes ganes de treballar amb ell”. Chris va dir: “D'acord”. Estava tot preparat per a una mica de resistència, o ell està fora del teu pressupost. Però només va trucar a Ryan. Chris té aquestes relacions suaus amb gent poderosa i talentosa, però parla suaument a tothom. Va ser increïble la quantitat de talent i l'habilitat que va poder reunir. Per com treballa i els fils que va tenir amb totes aquestes relacions va ser un procés molt suau. Vam trencar el soterrani de Ryan Freeland. S'acabava de mudar de LA a Chicago. Vam entrar a aquest soterrani sense acabar amb el seu cadell i la seva família, i vaig portar una mica de cafè, només vam fer el nostre. He de dir que la part més agradable va ser conduir 20 minuts a través de la ciutat i gravar a casa.

Bava: Va ser una cosa que havíeu fet molt pels vostres discs anteriors? O va ser aquest un procés nou per a tu?

Wright: S'ha configurat amb el meu segell i jo només pagant per tot el que era nou. Però també confiant en mi mateix per començar a cuidar i nodrir aquestes relacions en el negoci. Crec que aquest és el coratge més gran que vaig haver de trobar. Chris va ser un gran guia per a això. El vaig veure, com he dit, parlar en veu baixa i ser ell mateix amb tothom. De vegades sembla que hi ha grans porters en aquest negoci i, en qualsevol posició de poder, que només et fan sentir que el món es mourà quan diuen i que les portes s'obriran quan diuen. Però si continues avançant amb el que estàs fent i sent tu mateix, crec que és realment el camí més abundant.

Steve Baltin: He trobat que com més amunt és la persona, més agradable és. Stevie Wonder és el cim d'aquesta regla. Aleshores, hi ha persones amb les quals has estat al voltant de les quals hagis après això?

Wright: N'hi ha tantes. Hi ha tant esperit, tanta energia, que no hi ha gaire espai per a la pretensió. Tens raó, algunes de les persones més poderoses, sobretot en les arts, són tan amables, i es mouen amb aquesta generositat i confiança. Continuo tocant-hi. Per tant, estic molt agraït per tot el que m'ha ajudat a confiar en la meva visió. Una vegada més, només estar darrere de Chris en aquest paper de productor i també tenir un diàleg molt equilibrat en el que estàvem fent, i tenir algú amb aquest tipus d'abast va honrar realment les meves intencions per a aquest projecte, i el concepte, i mantenir-lo i mantenir-lo. Donar-li molta més dimensió del que podria tenir és el seu procés emocionant i humil. Em sento alleujat de la necessitat de projectar-me. Em sento més confiat i només vull fer una bona feina. Crec que això em portarà tot el que tinc.

Baltin: Per saber que les persones que admires, com Ryan, són fans teus, havia de ser un sentiment tan gratificant.

Wright: Estic agraït. També crec que he tingut la gran sort d'aprendre com ser un bon cantant a la sala, com ser un bon músic a la sala quan he de ser líder de banda, com ser un líder de banda a la sala. Però tots aquests rols impliquen intentar reunir la intel·ligència col·lectiva i els dons de les persones que t'envolten. També penso que de vegades, em diuen això, que els creatius respiren al meu voltant. Estan compromesos amb un projecte que els he posat al davant. He marcat una direcció i un sentiment, però confio en ells i ells ho senten. Per tant, tothom té aquesta llibertat i autoritat en el seu paper perquè saben que realment crec que se suposa que hi han de ser. Per tant, hi ha una altra capa de generositat que s'inspira. I això és el que sempre busco fer. És el que he estat intentant aprendre a fer tots aquests anys. Simplement estic súper agraït. Estic a l'any 25 per la meva carrera professional. Ho agraeixo molt i sempre està evolucionant i canviant.

Bava: Parlant de col·laboracions, els arranjaments i la musicalitat de tots els teus àlbums sempre em fan volar. Sé que realment té a veure amb qui hi ha a la sala i qui s'encarrega d'aquesta música. Pots parlar una mica de les altres col·laboracions, com amb Meshell i els altres membres de la teva banda, i de com es va reunir tot això?

Wright, sí, va ser molt divertit. Amb Meshell [Ndegeocello] en particular, originalment volia fer un duet amb ella. Ella va dir que sí, i estàvem en el procés. Estava aprenent la cançó. Aleshores, per alguna raó, amb tota aquesta merda passant, no va funcionar. Estava tan enfadat. Anàvem a fer el [Stevie Nicks/Don Henley] cançó “Cuir i puntes”. Vaig dir: “Anem a destrossar-los, fem això”. I al final no ho va poder fer. Estava molt enfadat, només me'n vaig oblidar. Chris Bruce fa moltes gires amb ella i és com la seva mà dreta a la banda. No em vaig adonar que ella estava escoltant el que estàvem treballant. No li vaig demanar que estigués a “El teu amor”. Ho va sentir i li va preguntar a Chris si només podia oferir una part de baix. Així, per descomptat, Meshell només toca això i m'ho ha enviat. És una persona tan estranya, però estic agraït per la nostra amistat al llarg dels anys, i l'admiro molt. I Angelique Kidjo, també estic agraït que hagi pogut fer “Sparrow” amb mi. He estat molt a prop d'ella des que em vaig graduar a l'escola de cuina quan vivia aquí a Nova York. Vam estar a la gira d'homenatge a Nina Simone amb la filla de Nina Simone i amb Dianne Reeves. Hem parlat junts, hem plorat junts, hem cuinat junts. I ella es recorda de mi totes les vacances, tots els meus aniversaris. Per gran o petit que siguis un artista, si està interessat en el que fas i et coneix, estarà al teu disc. Si té temps i pot fer-ho, ho farà. M'encanta la seva ètica de treball i la seva obertura. Ella està cantant a Europa amb aquesta cançó. També estic molt orgullós, però, d'haver pogut escriure cançons amb membres de la meva banda. El meu baixista, Ben Zwerin, està en diverses cançons. Adam Levy va arranjar la cançó de Cole Porter. Deantoni Parks és a la bateria, però la seva parella, Hanna Benn, és una arranjadora increïble, així que va portar una secció de cordes. Em va semblar bé sortir de la comunitat. Si porto 25 anys fent això, almenys tinc la riquesa d'unes relacions realment meravelloses, antigues i noves, per reunir-les per a un projecte com aquest.

Bava: Hi ha una o dues cançons destacades d'aquest projecte que només tot el procés d'escriptura o el procés d'arranjament va ser tan màgic i va passar d'una manera molt mística?

Wright: En la majoria dels casos amb aquest disc, vaig haver de fer la feina d'intentar escriure per trobar una manera de pintar les imatges del que estava veient i del que sentia. Per tant, hi havia tota la bellesa i les coses encantades em passaven pel cap. Vaig tenir una experiència molt visual en aquestes cançons, com “Root of Mercy”, per exemple, és asimètrica, és curta. És realment un poema. Es tracta de la meva àvia. Per tant, és molt personal. Són totes les coses que no hauries de fer. Va acabar costant molt de feina perquè fos una cosa que fos compartible per la gent, on els pogués deixar entrar en el que estava veient i el que sentia i el que podria significar. Per tant, estic agraït. Vaig escriure molt en col·laboració en aquest disc. Vaig escriure molt amb Lynne Earls i Justin Hicks. I, per descomptat, Chris, el que em sorprèn és només la seva voluntat de portar aquestes històries i aquestes idees amb mi. Sí, “Root of Mercy” és probablement el que em deixo ser peculiar. Ho vaig deixar passar. Jo dic: “Tinc una àvia i era una estranya més gran del que ho seré mai”. Solia resar davant d'aquest arbre de vegades quan estava trista, i hi penjava molsa. És una imatge de qui era per a mi i la meva família, i fins i tot a la història dels Estats Units, és una imatge molt gran. Per tant, vaig tenir l'ajuda per aconseguir-ho. Per tant, va ser aquesta idea encantadora al davant, el somni al davant i l'amor al darrere, només estic agraït a tots els meus amics que m'han ajudat a escriure aquestes coses.

Bava: Diries que la música és molt visual per a tu en la teva manera de crear i en el teu procés?

Wright, sí que ho és. Els meus ulls i la meva imaginació m'ensenyen per què he d'intentar trobar el llenguatge. Crec que passar molt de temps a l'entorn de les arts visuals a Chicago és molt útil. La meva estimada és una artista visual increïble, així que quan estàvem atrapats al confinament, no tenia ni idea, que li dedicava la ceràmica. I així porta aquest forn a casa i el posa al soterrani. Jo dic: “Què estàs fent? Això fa molt de calor. Saps què estàs fent?” Comença a fer plats i bols i anomenar aquestes sèries, i ella només és d'un altre planeta. Però també a Little Black Pearl, que és una escola i un centre d'art comunitari, estic veient els primers treballs d'Hebru Brantley i Theaster Gates a l'edifici, de Candace Hunter. Per tant, en estar en un entorn on estic envoltat d'artistes visuals, sento encara més permís per tenir una relació amb els meus ulls.Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *